2016. május 17., kedd

Vakon Ázsiában

Gimnázium, 9. évfolyam. Legnagyobb gyermekünknek igencsak meggyűlt a baja a földrajzzal, illetve a földrajztanárnővel. Nem zárta szívébe sem a tantárgyat, sem a tanárnőt. Minden órán vaktérkép, amivel még nem is lenne semmi baj, hiszen köztudott , az egyik legjobb memóriafejlesztő játék. De onnantól már nem annyira játékos és élvezetes, ha Ázsia 150 hegyét és folyóját kell tudni. Minek? Mégiscsak európai csemetéink vannak. Persze jól megutáltuk az egészet, rögtön eldőlt, biztos nem a földrajz irányába fogunk mozdulni pályaválasztás idején. A tanárnő persze közölte a szülői értekezleten, az egész osztály taszítja a földrajzot. Kérdem én, annak idején őt is ez motiválta, hogy egyszer földrajztanár legyen?

Már az egészen kicsi gyermek is forgatja a földgömböt, a nagyobbacskák szívesen hallgatják utazás közben egy.egy hely történetét, egy jól sikerült földrajzórán pedig igazán fel lehet kelteni a kíváncsiságot, le lehet nyűgözni a gyerekeket, mivel, ha nem ezzel?

Érdekes tájak, meghökkentő adatok, a megfejthetetlen világmindenség és még sorolhatnám.

Bízom benne, vannak még földrajztanárok, kik elvarázsolják a gyerekeket!

Ha mégsem vagyunk ilyen szerencsés helyzetben, íme pár ötlet, mit tehetünk mi, hogy tartalmasan töltsük el az időt!

  • Vaktérkép
    Ez a játék nagyobbacska gyermekekkel élvezetes, negyedikben már egészen sokat tudnak Magyarországról. Nyomtassunk ki egy üres Magyarország térképet, és keressünk együtt híres-nevezetes földrajzi tájakat, városokat, vizeket! Az egyik legjobb a memória csiszolására. Persze megelőzheti a játékot a térkép együttes tanulmányozása, ha még nem vagyunk annyira járatosak. Első körben kérjük csemeténket, jelöljön be 5 dolgot, amit ő szeretne! Aztán adjunk mi is 5 feladványt!

  • Tervezd át!
    A kreatív gondolkodás egyik fokmérője az, hogy egy adott helyzetben ki, mennyire tud eredeti, szokatlan megoldással előrukkolni. Ez a játék éppen ezt a készséget edzi azáltal, hogy a gyereknek egy közönséges dologból kell valami érdekeset létrehoznia.
    Hogy kapcsolódjunk az előző játékhoz, rajzoljunk egy papírlapra egy

    hegyet, egy  folyót, és mondjuk a barnakőszén jelét (ami ugyebár egy börtöncellához hasonlít)

    Mindezeket egyszerű, kezdetleges formában!

    Csemeténk dolga nem más, mint kiegészíteni ezeket a rajzokat oly módon, hogy az eddig ismert jelentéstől merőben más alkotás jön létre. Szenzációs megoldások szoktak születni, amire csak a gyermeki fantázia képes!

  • Szólánc városokkal
Klasszikus nyelvi játék, itt most tematikus szógyűjtés városnevekkel
Pl.:
Budaörs - Sopron - Nagykáta - Aggtelek - Kecskemét - Tata - Aszód - Debrecen...

Igazi böngészős, felfedezős, rácsodálkozós szép napot!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése