2016. május 1., vasárnap

The last letter

Segítség nyelvtanároknak játékos nyelvi feladatokkal

Bár mindenhol olyan nyelvtanárok okítanák csemetéinket, mint kedves debreceni barátnőm, Zsuzsi.
Heti 3 órában a lehető legtöbbet hozza ki a gyerekekből, 8.osztály végén sokan junior nyelvvizsgát tesznek.
Tanítványai szívesen szólalnak meg angolul, alapos tudással rendelkeznek.
Rendszeres kapcsolatban vagyunk, megosztjuk egymással gyermek-közeli élményeinket.
Szívesen ajánlok neki olyan nyelvi játékokat, amiket az angol tanítás során hasznosíthat, ő pedig szívesen ki is próbálja.
Érdekes látni, ugyanaz  a furfangos nyelvi feladvány idegen nyelvi környezetben is hatékony, élvezetesebb, érdekesebb általuk az angol óra, s nem utolsó szempontként a gyerekek is élvezik.
Ma olyan játékokat ajánlok nektek, amiket függetlenül az iskolai idegen nyelvi oktatástól ti is kipróbálhattok csemetéitekkel.
  • Utolsó betű  
    Vidám és pörgős játék. Kissé szokatlan képekről kell szavakat mondani szóláncszerűen. Nehezíthető a játék, ha a kezedben lévő lapok közül mindig csak a legfölsőről mondasz valamit. Nem feltétlenül kell a képen látható dolgot említeni, asszociálhatsz is! Akinek előbb elfogynak lapjai, nyer.



  • Anagramma, szóbontó 

  • Klasszikus nyelvi játékok, megunhatatlanok. .

    Az anagramma a szójátékok egy fajtája, melyben értelmes szavak betűinek sorrendjét úgy változtatjuk meg, hogy az eredmény szintén értelmes szót legyen. Sok anagramma esetén az eredeti és a végeredmény között humoros vagy egyéb kapcsolat van, ez növeli az anagramma érdekességét, értékét.( elég, ha a betűket összekeverjük) Érdekesebbé tehetjük, ha bizonyos szócsoportokon belül válogatunk (állatok, növények, ételek...)

    A szóbontóhoz válasszunk egy viszonylag hosszú szót, melynek betűiből (tetszőleges sorrendben) újabb szavakat képezhetünk
  • A barátom neve
A játék alkalmas a kifejezőkészség fejlesztésére. Kezdjük mi:
„A barátom neve...”
 Ezután sorra kérdéseket teszünk fel csemeténknek, ezek mind a barátra vonatkoznak, és csak olyan válasz helyes, ami ugyanazzal a betűvel kezdődik, mint a barát neve.

- A barátom neve Laci. Hol lakik a barátom?
- Luxemburgban
- Mi a barátom kedvenc étele?
- Lekváros palacsinta.
- Mi a kedvenc játéka?
- Lego


  • DOBBLE
Zseniális kártyajáték, bárhol, bármikor játszható. 54 kör alakú lapból áll, egyenként 8 kis képecskével. Bármelyik 2 lapot választom, találok rajta 2 egyforma képecskét. A játék célja, beelőzni a többieket és a lehető legtöbb párt észrevenni. Kiváló fejlesztője a figyelemkoncentrációnak, a megfelelő nyelvhasználatnak. Angol nyelven még egy fokkal izgalmasabb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése