2016. június 29., szerda

Hétvégi kaland a "hírös városban"

Régóta szeretjük Kecskemét városát. Kedves barátaink költöztek ide évekkel ezelőtt, azóta figyeljük és élvezzük a város épülését-szépülését. 
Petőfi már a 19.században "Hírös Város"-ként emlegeti, vajon miért őrizhette meg évszázadokon át ezt a kitüntető címet?   Talán azért, mert sikerült harmóniát teremteni a múlt emlékei, a történelmi hagyományok, a jelen és a jövőbe mutató fejlesztések között .Kiváló infrastruktúra, pezsgő gazdaság, vonzó, védett természeti táj, nagy tudású, rendíthetetlen jellemű és kreatív emberek, példás szorgalom, és küzdeni tudás. Ezekkel lehetne legfrappánsabban jellemezni a várost.
http://kecskemet.hu/?r=316
  • Máris itt az első játék! A már jól ismert szólánc. Építsünk, amekkorát csak tudunk, városnevekkel! Kecskemét - Tata - Aggtelek - Kiskőrös...  És a másik: a város nevének csalafintasága, hogy benne rejtőzik egy állat neve, csupa "e"-vel. Építsünk szóláncot, amekkorát csak tudunk, csupa "e"-vel! kecske - eper - retek - keret - teve...
Bárhol is csatangolunk a nyáron az országban, mindenhol fellelhetünk érdekes nevezetességeket, amelyeket nem lehet kihagyni. Én most Kecskeméten gyűjtöttem össze egy párat, ha erre tévedtek, ti se hagyjátok ki!
 - a csodálatos belváros, ami egyre szebben kiépül, és ahol mindig van valami esemény, na meg a remek fagyik

  • Hopp! Itt a második játék! Légy egy pár percre az "Év cukrásza"! Találj ki új fagylaltokat ízkombinációval és fantázianévvel együtt!  Ha megvagy, rakd össze a következő szétesett"városos"nyelvtörőt! 
győri Gyere gyújtogatni Győrbe, Gyuri gyufagyárba, gyufát 

Péntek este belecsöppentünk egy borfesztiválba. Te még ne igyál bort, de míg anya és apa kóstolgat, próbáld ki a következőt! Jegyezd meg a borfajtákat úgy, hogy mindig egyel többet takarsz le és felidézed az összes addigit! 
                                                         

MERLOT
KÉKNYELVŰ
IRSAI OLIVÉR
KIRÁLYLEÁNYKA
RIZLINGSZILVÁNI
SÁRGA MUSKOTÁLY
CSERSZEGI FŰSZERES




- a számos csodás műemlék jellegű épület, köztük is a leghíresebb a Kodály Intézet, a Városháza és a   Nagytemplom, a Tudomány és Technika Háza.
- az Arborétum, a természet Háza és a Vadaskert
- az Élményfürdő és Csúszdapark
- a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely
- a Ciróka Bábszínház és a Katona József Színház
- na és persze a Mercedes-gyár, ahol rendszeresen szerveznek gyárlátogatásokat ismeretterjesztő jelleggel minden érdeklődőnek, üzleti céllal, sőt a Csipero Nemzetközi Gyermekfesztivál keretein belül határon túli magyar gyerekeknek is
  • A harmadik játék! Fiúknak: képzeld, te vagy a Mercedes új tervezőmérnöke, és téged kérnek föl ,tervezd meg a legújabb típust, mindenféle extrával, tökéletes dizájnnal! Lányoknak: írj le egy képzeletbeli utazást álmaid nyaralóhelyére egy tuti Mercedesszel!
Vasárnapra két élmény jutott, az Élményfürdő meg persze a magyar-belga meccs.
Nem is tudom igazán, melyik hozott bennünket nagyobb lendületbe, először mindenképp a csúszdapark által megdobott adrenalinszint.  Be kell valljam, felnőtt fejjel legalább annyira élvezetes (még mindig), mint csemetéinknek. Benned van a félsz - "Kell ez nekem?" - de alig várod a következő csúszást. Igazi családi-csapatépítő, lehet versenyezni, kihívásokat teljesíteni.
  • Két játék jutott eszembe ide vonatkozóan: mindkettő kreatív énünket csalogatja elő, az első a gondolkodás terén, a második kézügyességünket csiszolja. 
 - Adjunk teret fantáziánknak és egészítsük ki azt  a naplórészletet, ami a következő mondatokra épül:
"A csúszdáknál kígyózott a sor, bámészkodtunk a napsütésben."
.
"És akkor megszólalt a a hangosbemondó:"
.
"Sosem felejtem el azt a napot!"

 - A másik ötletet  a neten találtam, ha szerettek kézműveskedni, és otthonotok csinosítgatása is örömmel tölt el, alkossatok együtt egy mentőöves nyári kopogtatót! Ötletet innen meríthettek:


Miközben két csúszás között szusszantunk, lélekben készültünk  az esti meccsre.
Most már igazán kíváncsi lett az ország, focistáink vajon meddig menetelnek.
Azóta kiderült a végeredmény, a fiúk végül is helyt álltak, az igazi klasszisokkal még fel kell vennünk a versenyt.
  • Ezt a játékot elsősorban az ifjú focistáknak ajánlom, de anyatársaim, leányaink is belevághatnak, ha követik az EB eseményeit, na meg a jóképű legényeket. A szólánc ebben a bejegyzésben már többször felbukkant, íme egy újabb változat: focisták nevei alkossák a láncot, igazi kihívás! Az egyszerűség kedvéért maradjunk a kiejtés szerinti verziónál!


Természetesen nincs strandolás "plédes"játék nélkül, vigyünk magunkkal kisebb, könnyen becsomagolható darabokat: kártyák, utazós játékváltozatok vízhatlan csomagolásban, az én két javaslatom a Dooble és a Sequence (utazós változat).
A vízipisztolyok, puskák otthon ne maradjanak, rendezzünk célbalövő versenyt, vagy csak egyszerűen "lőjjük ki" a családtagokat!

Nekünk ennyi fért a hét végébe, bárhol  elkövethetitek ti is ugyanezt, lényeg, hogy pihenjetek, lazuljatok és élvezzétek egymás társaságát!

Napsütéses, nem túl forró szép napot mindenkinek!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése