2016. június 8., szerda

Az életmentő angol miniszterelnök


Közeleg a tanév vége, a hőn áhított nyári szünet, a felhőtlen szórakozás,a jól megérdemelt pihenés ideje. Arra lesz időnk, amire csak akarjuk. Összebandázhatunk a barátokkal, elővehetjük azokat a játékokat, amik talán a dolgos hétköznapokba nem fértek bele. Kipróbálhatunk újdonságokat, beszerezhetjük a legújabbakat.
Elsőként hadd ajánlom figyelmetekbe az egyik kedvencünket, az ALIAS PARTY-t.
Zseniális játék, amihez kötődik egy kedves kis történetem.

Mindig megmelengeti szívemet, mikor nagyobb gyermekeim 18-22 éves barátai feljönnek játszani.Bármennyire is felcseperedtek, szívesen ülnek le velünk, bizonyítva azt, nemcsak a gyermekkor kiváltsága eme nagyszerű időtöltés. Nem kérdéses, hogy ilyenkor bevonjuk legkisebb gyermekünket is, aki most 12 éves. Hősiesen állja a sarat, nagyon ügyesen játszik felnőtt társaságban, de vannak vicces pillanatok is jócskán.
Ennek a társasjátéknak az egyik eleme, hogy ismert embereket kell körülírni, hogy a társunk minél előbb kitalálja.

 A feladvány David Hasselhoff, az ismert színész volt.
 Persze leányzónknak fogalma sem volt ki az, ellenben David Cameron neve felderengett benne, mert a minap épp hallotta valahol.
 Így habozás nélkül rávágta, a kitalálandó személy az angol miniszterelnök. Apukája azonnal mondta a megfejtést, de Réka csak rázta a fejét, nem jó. Nem jó? De hát nem ismerünk másik miniszterelnököt. Mikor tisztáztuk a félreértést, mindenki jót derült, Réka megtudta, ki a híres életmentő, és bármennyire is híres, még nem ő az angol miniszterelnök.

Meglepve tapasztaltam, lányomék osztályában mennyire kevesen játszanak, mármint családdal, barátokkal, társaságban. Pedig rengeteg pozitív hatása van. Túl azon, hogy kellemes és vidám órákat tölthetünk együtt, megtanít alkalmazkodni a másikhoz, összedolgozni, csapattagként viselkedni, fejleszti a gondolkodást, a szóbeli kifejezőkészséget, csiszolja az empatikus megnyilvánulásokat, s ha valahol, valamikor később előjön és emlékszünk rá, még a memóriánkba is beépült.

Jön a nyár, ha épp nincs szülői felügyelet, a 12-14 évesek már kiválóan navigálják egyedül is az efféle játékokat, akarva-akaratlanul formálják egymást, élvezik az együttlétet.

Rengeteg jó játék fellelhető már a piacion, íme egy-két ajánlás a mi kedvenceink közül:


  • Az ALIAS PARTY és az ACTIVITY rokonságban vannak, utóbbinak bármelyik változatát bátran ajánlom, örök klasszikus, nagyszerű játék.

  • DIXIT 
Az egyik nagy kedvencünk, zseniális társasjáték. Képzettársításra-asszociációra épül, különleges grafikájú rajzok alapján dolgoztatjuk meg agytekervényeinket, miről mi jut eszünkbe. Eredetileg 10 éves kortól ajánlott, de a kisebb csemeték( 6-7 évesek) is bámulatosan játszák. Azon túl, hogy agyunkat munkára serkentjük, remek társas kapcsolatokat építő játék, sok-sok mindent megtudhatunk egymásról, „kénytelenek” vagyunk a másikra is figyelni.

  • CLUEDO 
Kissé időigényes társasjáték, de már kártyaváltozatban is létezik, az rövidebb és egyszerűbb. Nyomozónak állunk. A kérdés az, hogy a gyönyörű luxusvillában ki volt a gyilkos, milyen gyilkos fegyvert használt és mi volt a gyilkosság helyszíne. Mindig tovább jutunk egy lépéssel a megoldás felé, ha a begyűjtött információkat logikusan rendezzük, és minden játékosra egyaránt figyelünk.
Felhőtlen, játékkal teli szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése