2014. február 3., hétfő

Miért csendes a "csendes generáció"?


Rendkívül érdekes tévéműsorba szaladtam bele tegnap késő este vasalás közben.
Tipikus csajos beszélgetős műsor, a téma: a "csendes"generáció.
Bevallom őszintén, ilyen formában még nem hallottam ezt, az abc utolsó betűinek felsorakoztatása ismerős volt, most azt hiszem éppen a Z-nél járunk, de a csendes generáció meghatározás számomra eddig ismeretlen volt.
15-25 év közti fiatalokról beszélünk, akik felgyorsult világunk feltörekvő generációja.
Iszonyatosan sok hatás éri őket, iszonyatosan gyors tempóban, sok-sok területen.
Ezért lettek csendesek. Magukba fordultak. Nem azért, mert nem érdekli őket a világ, hanem inkább azért, mert nem tudják feldolgozni ezt a rengeteg változást nagyon rövid időn belül.
A meghívott vendégek(akik közt civilek és szakértők is voltak) egyöntetűen azt mondták, szülőnek, pedagógusnak egyaránt alkalmazkodni kell ehhez az új világhoz, ehhez az új generációhoz.
Szülőként ne csak a tanárt szidjuk, bizony nekünk is másként kell a dolgokhoz állni.
A "bezzeg az én időmben..." biztosan nem működik, az állandó nyüstölés, kérdezősködés helyett beszélgessünk sokat, lazán, kötetlenül, hagyjuk csemeténket megnyílni. Kerüljön a naptárba sok-sok családi program, esti beszélgetés, Mókázás, játék. Álljunk mindig, minden körülmények között a gyerek mellett-mögött, és akkor nem érheti baj.
Tanárként-tanítóként ismerjük fel, hogy a húsz-harminc évvel ezelőtt megtanult módszerek nem biztos, hogy ma is helytállóak, merjünk változtatni, érjük el, hogy csemeténk reggel úgy induljon suliba, hogy tudja, várja egy jó közösség és klassz dolgok történhetnek vele aznap is.
Régóta hallgatjuk már ezeket a közhelyesnek tűnő ""okosságokat", mégsem történik semmi.
Én mégis úgy gondolom, ha a mi kicsiny környezetünkben megtesszük ami tőlünk telik, előbb-utóbb a "csendesek" is megnyílnak, hisz annyi értéket, tehetséget hordoz ez a generáció, hogy kár lenne nem előcsalogatni.
Áldozzunk hát rájuk minden nap egy picit, és este nyugodtan fekszünk le, hisz ma is tettünk valami jót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése