2014. február 26., szerda

Különóra? Magántanár?


Tegnap reggel a rádióban kissé kiverte a biztosítékot a műsorvezető véleménye, miszerint a szülők nagy hányada azért hordja délután mindenféle külön foglalkozásra csemetéjét, mert így időt nyer.
Időt nyer ügyintézésre, végezheti még egy picit a dolgát, vagy csak egyszerűen kap még egy-két extra órát.
Annak idején egy kedves jó tanító ismerősöm azt mondta, a szülők minden pénzt kifizetnek azért, hogy ne nekik kelljen foglalkozni a gyerekükkel.
  • Azért ezek így elég durva állítások, nem igaz?
  • Vagy valóban ilyen a minket körülvevő világ?
  • Felháborodunk ezen, vagy szívünkre tesszük a kezünket, és belátjuk, hogy tényleg így van?
 A válasz ott van bennünk, mindenkiben a magáé, az, amit ő igaznak hisz.
A fent említett műsorvezető szerint a gyereknek óvodás és kisiskolás korában a szülője mellett a helye, a vele eltöltött tartalmas idő a legfontosabb.
Persze joggal kérdezhetjük, mikor tegyük mindezt, hiszen dolgozunk, lótunk-futunk, és még ott a háztartás is.

Vállalkozóknak, üzletembereknek a világ legtermészetesebb dolga, hogy időbeosztást készítenek, kidolgozott terv szerint élnek.
De kell-e nagyobb vállalkozás, mint szülőnek lenni?
Akkor most az jön, hogy legyen nekünk is időtervünk?
Elég abszurdnak tűnhet, de az bizonyított tény, hogy aki leírja, rendszerbe foglalja tennivalóit, már ettől jobban érzi magát. Az önmagunknak adott feladat a legnagyobb kihívás, s ha ennek eleget teszünk, már megérte.
Átgondolhatjuk reggel a napot, mondjuk a három legfontosabb aznapi teendőt, és a nap menetét.
Készíthetünk vasárnap este egy heti tervet.
Vagy egyszerűen átbeszéljük önmagunkkal, párunkkal, csemetéinkkel, mit is akarunk.

De ki ne hagyjuk ebből a gyerekkel töltött időt.
Ha mégis kocsiba ülünk, és visszük valahová, játszunk közben. Itt nincs szükségünk kellékre, mi magunk vagyunk a kellékek.Néhány ötlet:
  • Szólánc : függően csemeténk korától, ismereteitől meghatározott témában, szabály szerint.Egész más  így gyűjtögetni például cselekvést kifejező igéket, vagy állatneveket, mintha szimplán füzetbe írnánk őket.
  • A miniszter macskája : a gyors gondolkodást igénylő feladatok előkészítője. Elindítjuk a játékot, és azt mondjuk: - A miniszter macskája aranyos, neve Anikó. Csemeténk ugyanígy tesz B-vel, pl.: -A miniszter macskája buta, neve Boldizsár, és így tovább. Nagyon élvezik a gyerekek, vicces dolgok sülnek ki belőle.
S ha mégis otthon tudunk együtt tölteni értékes perceket, íme erre is egy-két variáció:
  • Sky Runner : kiváló társasjáték már akár 7 évesekkel is. Egy felhőkarcoló tetejére kell feljutni bizonyos kártyák segítségével. Természetesen le is zuhanhatunk, vagy a másikat is leejthetjük. A játék megenged egyszerűbb variációt is, ezt mindig igazítsuk csemeténkhez!
Mai bejegyzésem végén megpróbálom nektek lefesteni azt az érzést, amikor te magad is legalább annyira élvezed mindezt, mint csemetéd, amikor erős logikai képességekkel megáldott gyermeked fölött győzelmet aratsz, amikor látod a heves izgalmat két csemetéd közt, és eljön az idő. mikor a kisebb legyőzi a nagyobbat, s a nagyobb valami olyat érez, amit eddig még sosem, amikor a parti végén épp csak fellélegzünk, és már akarják a következőt, na ezt az érzést nem lehet lefesteni, ezt át kell élni!!
Jó szórakozást! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése