2013. december 9., hétfő

Sziasztok!
Sok idő eltelt utolsó bejegyzésem óta, de újra itt vagyok.Tanulok, rendszerezem, keretbe foglalom mindazt, amit szeretnék nektek átadni. Addig is szorgalmasan írogatok, s megosztom veletek gondolataimat.
Egy újabb hét kezdődött, egy újabb hétfő, egy újabb FIGYELEM-nap.Nálunk a hétfő a figyelemfejlesztés napja. Már hajnali fél hatkor elkezdődik, mikor is a három gyermekemet útjára indítom, s mellettük persze férjemre is figyelek. De fordítsuk komolyra a szót. Mit takar az, hogy mi hétfőn figyelmet fejlesztünk?
Kis csapatommal (akik 8-10 éves csemeték) kora délután megírjuk a leckét, lazán, nem feszengve, kérdezve-beszélgetve, s a feladatok között JÁTSZUNK!
Hétfőn olyat, ami a figyelemkoncentrációnkat edzi.
Két nagy "dobozból" mazsolázunk. Az egyik: gyermekeim születése óta gyűjtjük a játékokat (társas, kártya, logikai stb.), amit most már tudatosan bővítünk is - 18 év alatt szép készlet gyűlt össze. A másik: munkám során összegyűjtött, feldolgozott, rendszerezett tanulási képességeket (figyelem, logika, nyelv, memória, kreativitás) fejlesztő játékos feladatlapok ás diaképek.
Egy elvégzett matek házi után jöhet egy játék. Erőt gyűjtünk, felfrissülünk, nekiugrunk a következő házinak.
És ez így megy, míg elkészül a lecke.
Az időhatárokra így is figyelünk, de mennyivel más így tanulni!
Minden gyermekének segíteni akaró szülőnek ajánlom!
Íme egy kis hétfői ízelítő, FIGYELEM!

1,   Klasszikus Fekete-Fehér-Igen-Nem :

  • Minden reggel halljuk a rádióban, sokan belebuknak, csak látszatra egyszerű. Imádják a gyerekek, kiválóan edzi figyelmüket.

2,   Időlabirintus :

  • Klasszikus labirintus játék, bármilyen nyomtatott verzión elvégezhető, lényeg, hogy a gyerek időre csinálja, és minden labirintusból kétszer jusson ki. Nagyon élvezik, hogy másodszorra gyorsabbak voltak(mert hogy ez törvényszerű).

3, Számmozgató számmondóka :

  • Hosszú, legalább 12 elemből álló számsor-betűvel leírva, elrendezés egymás alatt( kettő ill. háromjegyű számok legyenek). "Csak" olvassuk végig! Hány másodperc alatt sikerült?

Mi élvezzük mindezt, próbáljátok ki ti is!

A játékok között persze lehetnek átfedések, ami a figyelmet edzi, jó lehet a logikának is, ami nyelvi játék, fejlesztheti a memóriát is, de éppen ettől szép egy játék!

De hogy ne csak "tanuljunk", íme egy rövid kis történet a mi kis életünkből:
Kedves jó barátunk fejlesztő pedagógus, meséli, mennyire sokat tudnak már ezek a "pici"gyerekek is iskolakezdés előtt. Tesztfeladatokat végzett velük, memóriájukat vizsgálta. 6-7 szót sorolt fel nekik, nem túl egyszerűeket, kérte, figyelmesen hallgassák őt. Majd ezután a gyerekeknek vissza kellett mondani az elhangzott szavakat. Az egyik kislány megkérdezte. Odafelé vagy visszafelé mondjam? Zsuzsi barátnőnknek leesett az álla.
Hát ennyit a képességekről! Ne hagyjuk, hogy lankadjanak!
Segítsünk csemetéinknek, hiszen csak játszani kell velük, és lássuk be, ez a legtöbb felnőttnek sem esik nehezére!
Holnap LOGIKA-nap! Várlak benneteket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése