2013. december 10., kedd

Találd ki!


Sziasztok! Ma LOGIKA nap van!
Ez az egyik kedvenc napunk, ha kedd, akkor logika.
Annyi csavaros logikai játék, mint amennyi ma a csemeték rendelkezésére áll, évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen volt. Óriási választék, óriási izgalom. Észrevettétek, ha gyermeketek ilyen játékokkal játszik, a matek feladathoz is szívesebben fog hozzá, sőt minden bizonnyal könnyebben meg is oldja!
Mindhárom gyermekem erős logikai képességekkel bír, apukájuktól örökölték. Soha nem okozott nekik problémát a matematika. Mikor legnagyobb csemetém bekerült a gimibe, megírta az évfolyam legjobb szintfelmérőjét, majd év végén kettes lett matekból. Álltunk döbbenten, nem értettük, mi történt. Persze gimiben már a matekot is tanulni kell, de hát az alapkészségek, a meglévő adottságok nem tűnnek el. Kiderült, hogy több tanár keze alatt "mentek" a gyerekek, igazából nem volt rendes matek órájuk, szétestek.
Tudtunk, ez a fiunk erőssége, ha ez így marad, nem lesz jó. Bíztunk a helyzet rendezésében, és mindvégig bíztunk gyermekünkben. Aztán valahogy minden megoldódott, új tanárt kaptak, matek faktot választottunk, s most mennek rendben a dolgok. Hogy miért ez a kis történet?
Minden képesség fejleszthető, de ami ennél is fontosabb, ha csemeténk mellett vagyunk minden körülmények között, és hiszünk benne, nem lehet baj.
Nézzük hát, ma mit tudunk tenni, hogy ma is erősödjön szellemileg és lelkileg, és persze mi is jól érezzük magunkat!
 Régi idők klasszikus játékai és mai újdonságok közül válogattam.

Mi van a kezemben?

  • Apró tárgyat rejtek a tenyerembe, majd a gyermek kérdez. Bármit kérdezhet, amire én a barchoba szabályai szerint igennel vagy nemmel válaszolhatok.Gyors, pörgős játék, feltételezi a logikus gondolatmenetet, és a gyerekek legalább annyira élvezik a kérdezést, mint a válaszolást. Cseréljük hát a szerepeket!

Mi változott?

  • Kezdetben kevesebb (5-6), később egyre több dolgot helyezünk el az asztalon, és alaposan megfigyeltetjük a gyermekkel. Aztán becsukja szemét, mi pedig valamit elveszünk. A hiányzó tárgy felismerése izgalommal tölti el őket, lehet akár két-három dolgot is eltüntetni.


Mankala: Fajátékokat forgalmazó játékboltban rá lehet bukkanni, a játék lényege, hogy minél több üveggolyó legyen a birtokunkban, amiket előre kigondolt logikai lépések alapján juttatunk gödröcskéből gödröcskébe.



És végül, de nem utolsósorban jöjjön a mai bejegyzés címét viselő Találd ki!
  • Találd ki!: Igazi társasjáték mókás arcokkal, vicces nevekkel, sok kacagással. Látatlanban mindenki "összerakja" önmagát, majd kérdések segítségével próbálja kitalálni, hogy ki is ő.

Lehet, hogy soknak tűnik egy napra ennyi játék, de több közülük csak pár percet vesz igénybe, és tartalékolhatunk hétvégére is!

Jó szórakozást!

Végül mára egy bölcs gondolat:
"Értékesebb örökséget nem hagyhat gyermekeire a szülő, mintha minden nap áldoz rájuk pár percet."
(Orlando Aloysins Battista)
Holnap nyelvi turpisságok jönnek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése