2016. szeptember 5., hétfő

Elkezdődött...Én irányítom a világot vagy ő engem?


Hosszú augusztusi pihenés után újra itt vagyok, és nagy szeretettel és lendülettel osztom meg veletek mindazt, amit a pár napja elkezdődött iskola, a tennivalók, a csemeték s persze szüleik érzései előcsalogatnak belőlem.
Sok-sok minden történt velünk a nyáron, bejegyzéseimben ti is betekintést kaptatok belőle.
Sok-sok minden történt bizonyára veletek is, amiből még sokáig lehet építkezni. Felidézni a kedves-mókás emlékeket, felemlegetni a maradandó pillanatokat. Talán attól, hogy a suli elkezdődött, ezek még velünk lesznek, kicsit színesebbé téve a hétköznapokat.
Gondolom, szülőtársaimat sem kell csábítani az olvasásra, ha előkerül egy jó könyv, és remélem egyre több csemete is kedvet kapott a nyáron eme remek időtöltéshez.
A mai bejegyzésemben egy olyan könyvet ajánlok minden szülő figyelmébe, ami augusztusi olvasmányélményeim egyik legmeghatározóbb darabja volt.

James P. Steyer: Szólj vissza a facebooknak!  címmel alkotott remeket, mondanom sem kell, mekkora égető aktualitással.
A könyv alcíme: Gyakorlati útmutató a gyerekneveléshez a digitális korszakban.
Órákat tudnék róla beszélgetni, órákig tartana az is, míg kimazsolázom és átadom nektek a legérdekesebb mondanivalót, így előfordulhat, hogy vissza-visszatérve előbukkan még ez a téma későbbi bejegyzéseimben.

Egyetlen megkapó gondolatot emelnék most ki, miszerint a Stanford egyetem orvosi karának pszichiátere, Elias Aboujaoude megjegyzi: "...az online viselkedés és személyiségformálás offline is bekúszik életünkbe. Türelmetlenebbek, önelégültebbek, gyerekesebbek lettünk, még amikor internet nincs is a közelben. A társadalom egyre inkább egy hatalmas csevegőszobának tűnik, és mi online személyiségeknek..."

Ma 8 hasznos módszert olvashattok annak érdekében, hogy csemetéinket ne szippantsa be a média világa és mi szülők se váljunk idegronccsá emiatt.

  1. Ragaszkodjunk szigorú szabályokhoz a médiafogyasztást illetően! Ez ne legyen több napi 2 óránál, beleértve mindent: tévét, számítógépet, okostelefont, tabletet, XBOX-ot, videójátékot...
  2. Egyértelműen határozzuk meg a témákat, használjunk korlátozásokat! A szexuális témáktól, a következmény nélküli erőszaktól, drog, alkohol világától tartsuk távol gyermekünket!
  3. Segítsük csemeténket, hogy egyszerre egy dologra figyeljen! Ne hagyjuk a média okozta figyelemelterelést, a párhuzamos feladatvégzést!
  4. Tudjuk, mivel játszik a gyerek, mit néz, mit csinál otthon vagy a barátainál!
  5. Ösztönözzük más aktív játékokra (ez a blog éppen erről szól:))), csábítsuk a szabadba!
  6. Vegyük fel kedvenc műsorait, így átugorhatja a reklámokat, melyeknek elég nagy a pusztító erejük!
  7. Minden nap jelöljünk ki médiamentes időszakot (leckeírás alatt, étkezés közben, lefekvés előtt...)
  8. Legyünk mi a példaképek! Nekem ez a kedvenc pontom! "Nehéz rávenni gyerekünket, hogy ne egyen rágcsálnivalót, ha mi is állandóan a csokiért és a chipsért nyúlkálunk. Ugyanez igaz a digitális médiára is. Ha a tévé be van kapcsolva vacsora közben, ha az emailjeinket olvassuk, miközben a gyerekünk beszélni próbál hozzánk, vagy egy barátunkkal sms-ezünk, amikor megmutatja, mit csinált az iskolában, akkor azt tanítjuk neki, hogy a technológia fontosabb nála. Ha a képernyőt nézzük, ahelyett, hogy szemkontaktust vagy érzelmi kontaktust vennénk fel gyerekünkkel, azt az üzenetet küldjük, hogy a digitális média fontosabb, mint az emberi kapcsolatok. Röviden: viselkedést modellezünk, amit a gyerekünk utánozni fog, miközben felnő."


Nekem különösen tetszik a könyvben, hogy miközben rávilágít a digitális világ megannyi veszélyére, ugyanolyan arányban hangsúlyozza annak előnyeit is, de ez majd egy következő bejegyzés témája lesz...
S persze, ha sikerül csemeténket kiemelni a média világából, íme a mai játékajánló.

  • Halma mágneses logikai játék
    Minden játékos a szemközti oldalra igyekszik átjuttatni a bábuit, átugorva mindig egyet. Miközben haladunk előre, próbáljuk játékostársunk útját akadályozni, mégiscsak mi akarunk nyerni!
  • Mesterlogika 
  • A Mesterlogika kétszemélyes logikai társasjáték. Az egyik játékos kitalálja a logikai feladatot (színösszeállítás), és a házikó alá rejti. A másik játékosnak az a feladata, hogy minél kevesebb sor kirakásával eltalálja az eldugott színösszeállítást.

  • Kvíz Casino


A játék célja: feleletválasztós kérdések megválaszolásával, jó taktikával, tétek elhelyezésével elsőként elérni 200 pont zseton- értéket. Ez már a 11-12 éves korosztálynál indul, de amellett, hogy tele van izgalommal, rengeteget tanulhatnak belőle csemetéink (főleg, ha memóriájuk edzésben van, és minél több mindent meg tudnak jegyezni:)))

Szép napot mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése