2016. augusztus 4., csütörtök

Következetesen nyáron is!

Tombol a nyár, a legtöbben ilyenkor pihennek. Útra kelnek a családok, egymást érik a kalandok, az új élmények. Kicsit mindenki másképp viselkedik. Lazábbak, talán engedékenyebbek vagyunk, nekünk is jól esik kicsit kiereszteni a gőzt.
Mégis fontos, hogy csemetéinknek ilyenkor is szabjunk határt, fektessük le a szabályokat, de mindezt oldott, szeretetteljes légkörben.
Ma olyan ötleteket hoztam, melyek a következetes szülői magatartás segítői. Fortélyos megoldások, sok-sok humorral és  szeretettel.
Segítségemre volt ebben Ute Glaser: Trükkláda szülőknek című könyve, amiből már előző bejegyzésemben itt olvashattatok.

Persze, ahogy ezt eddig már megszokhattátok, ma is becsúszik egy-két remek játék, kizárólag családépítés céljából!

7 ötlet, hogy simán menjenek a dolgok..

1. Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó
Az ígéret betartásával a gyerek érzi, mindig számíthat szüleire, biztos érzelmi hátteret jelentenek számára. Ha átölel csemeténk, mi is öleljük át, ha azt ígérjük,este lemegyünk a tengerpartra, menjünk. De a beígért délutáni fagyi majszolás is legalább olyan fontos esemény.

2. Kompromisszumok, avagy mi történik, ha a szülő eltúlozta a dolgot 
Lássuk be, a gyerekkel szemben roppant igazságtalan lenne, ha egy utólag túlzásnak ítélt döntést keresztülvinnénk. De mit, tegyünk, hogy szavahihetőségünk ne szenvedjen csorbát? Ügyes megoldás lehet a kompromisszum. Így megőriztük tekintélyünket, és csemeténk kérésének is engedtünk valamicskét. „Nyugodtan befejezheted a hisztit, megmondtam, ma már nem játszunk. De ha mindent felállítasz, vacsora után egy játék belefér.”

3. Előre megbeszélt időponttal sok bosszúságot megelőzhetünk
Jócskán hozzájárul a házi békéhez, ha bizonyos dolgokat előre egyeztetünk, ahhoz következetesen tartjuk magunkat. Így csemeténk látja, minden nyafogás hiábavaló. „Elmosogatok, aztán elmegyünk a játszótérre.” „ Rendet kell raknod, mielőtt átmégy a barátodhoz!” De ide tartozik a tévézés, számítógépezés időkorlátja is.

4. Visszaszámlálással kevesebb az idegeskedés
Ha csemeténk belemerült a rajzolásba, játékba, nehezen veszi, ha azonnal riasztjuk őt. „Hagyd abba a rajzolást, kész az ebéd!” Ez váratlanul mindent feldúl, idegességet, ellenkezést szül. Helyette mondjuk ezt: „Öt perc múlva kész az ebéd!” „Még két számot meghallgathatsz, aztán megyünk a nagyihoz!” Ha a gyermek jó okkal tiltakozik, egyezzünk ki vele! „Rendben, még tíz perc, de aztán mindenképp mennünk kell!”

5. Ma is tegnap van, avagy hasonló helyzetben hasonlót cselekedni 
Ha ma, holnap és a jövő héten is az a szabály, hogy este már nem tévézünk, akkor ezeken a napokon a gyereknek fölösleges könyörögnie. 100%-ban következetesnek lenni minden dologban képtelenség, hiszen a mi hangulatunk is változik, gondoljuk végig, melyek azok a szabályok, amelyek igazán fontosak, így oldottabb lesz az otthoni légkör. Hab a tortán, hogy ha csemeténk mindennapjait következetesen irányítjuk, hébe-hóba nagyban eltérhetünk a megszokottól. Ez még jó mulatság is lehet!

6. Rójuk meg, ha kell, amit főzött, egye is meg 
Mihamarabb meg kell tanulnia csemeténknek, felelősséggel tartozik azért, amit tesz. Az „Összefirkáltad a falat, szobafogság!” helyett nyomjunk kezébe vödröt, szivacsot, ha így nem működik, adjunk neki más takarítani valót. Hiszen ha szobafogságba küldjük, nekünk kell takarítani!

7. A szülő dönt, mert én vagyok az anyukád/apukád 
Ki akarná, hogy egy hároméves igazgassa a családot? Ki szeretne fejet hajtani egy négyévesnek? Mindig a szülőknek kell kézben tartaniuk a gyeplőt. Persze engedjük több lehetőség közül választani a gyereket, a nagyobbakat engedjük beleszólni abba, hová menjünk nyaralni, milyen legyen a szobája. Egy igazi varázsige, nincs rá ellenérv: „Én döntök, én vagyok az anyukád/apukád. Ha te is anyuka/apuka leszel, te is dönthetsz!”

7 pár perces játék, hogy simán menjenek a napok...

1. Csak fordítva!

Szemben állunk csemeténkkel és különböző mozdulatokat végzünk. Neki mindezt utánozni kell, de fordítva! Ha bal lábon ugrálunk, neki jobb lábon kell, ha jobb kézzel vakarjuk a fülünk tövét, neki bal kézzel kell, ha előre hajtjuk a fejünket, akkor neki hátra kell. Először lassan, majd egyre gyorsabban váltogatjuk a mozdulatokat. Ha hosszabb időt szánunk rá, tévesztésnél adhat zálogot, amit aztán ki kell váltania.

2. Mi van a kezemben? 
Gyűjtsünk össze több kisebb tárgyat(radír, hegyező, papírzsepi, gomb, pénzdarab…)! Ezek közül egyet vegyünk kézbe úgy, hogy csemeténk ne lássa azt! - Mi van a kezemben?
Gyermekünk kérdéseket tehet fel, amire mi a barkochba játék szabályai szerint csak igennel vagy nemmel válaszolhatunk. Egyezzünk meg max. 10 kérdésben! Persze cseréljünk szerepet!
3. Szájról olvasás 
„Képzeld el, mi történne, ha egyszerre mindenkinek elmenne a hangja? Lerajzolhatnánk vagy leírhatnánk a gondolatainkat, de az nagyon fáradtságos lenne. Próbáljuk ki, kitalálod-e, mit mondok hang nélkül?”
Mindenképp határozzuk meg, milyen kategóriába tartoznak majd a felsorolt szavak(állatok, gyümölcsök, járművek…), még így is nehéz dolga lesz csemeténknek.

4. A miniszter macskája 
Gyors gondolkodást igénylő játék.
Kezdem én a játékot: A miniszter macskája aranyos, a neve Anna.
Csemetém jön „b”-vel, pl.: A miniszter macskája buta, neve Berci.
És ez így megy tovább, amíg csak kedvünk tartja.
Néhány további példa:
cirmos, a neve Cili
dilis, a neve Dugó
egerészős, a neve Elemér
éber, a neve Évi
fürge, a neve Frigyes…


5. Cseles távirat
Mondunk egy szót, például alma. Csemeténk feladata, hogy egy olyan mondatot szerkesszen, amely annyi szóból – ez esetben négy – áll, mint a megadott szó betűinek száma, és a szavak kezdőbetűi is ezek legyenek.
Pl.:
Andiékhoz lementem Mátéval ananászért.
A játék úgy folytatódik, hogy az elhangzott mondat utolsó szavával kell folytatni a mondatalkotást, jelen esetben ez az ananász.
Pl.:
Akkoriban nagyon akartam Németországban álruhát szerezni.
A következő szó a szerez, és így tovább…

6. Az jutott eszembe...
Kezdjük mi a játékot, s mondjunk egy mondatot!
A madárfüttyről nekem az erdő jut eszembe.
Csemeténk kapcsolódik hozzá, például:
Az erdőről nekem a vadállatok jutnak eszembe.
Újra mi jövünk, pl.:
A vadállatokról nekem az állatkert jut eszembe….
Vagy egy meghatározott ideig, vagy amíg csak kedvünk van, folytatjuk.
Nehezíthetjük, ha a játék végén visszafelé mondjuk el a „láncot”.

7. Ugráljunk!
Ha egy bolhaugrás 4 és fél szöcskeugrás, és 3 szöcskeugrás 2 macskaugrással egyenlő, akkor 9 macskaugrás hány bolhaugrás?Eseménydús szép nyári napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése