2016. július 14., csütörtök

Földönkívüliek és lélegző egérkék


Ma ismét számítok a figyelmetekre.
Időnként elkap a lendület, és gondolataimat rímekbe öntöm. Teszem ezt akkor, ha a szüleim 70 évesek, ha a gyermekem elballag a suliból, ha a barátom betölti az 50-et, ha kedvenc tanító néninktől búcsúzunk. Teszem ezt akkor, amikor nehéz megszólalni, amikor az sem jut eszünkbe, amit már jó előre kigondoltunk.
Mivel már egy ideje az 5 képesség is a szívem csücskébe férkőzött, teszem ezt velük is, ők sem maradhatnak ki.
Az elkövetkező 5 bejegyzés hasonlóan építkezik.

  • Egy versike
  • Egy mókás kis történet a témában
  • És a játékok, amik nem maradhatnak el, és amiknek kiválasztásában felfedezhettek egy kis turpisságot
Fontos, hogy élvezzetek minden percet,
Inkább kevesebbet, de szívesen tegyétek,
Gyűjtsetek nagyszerű közös élményeket,
Eddzétek minden téren a képességeket,
Legyél minél több időt csemetéddel,
Erre fog majd emlékezni nagy-nagy szeretettel,
Meglátod, te is örömöd leled majd mindezzel!

Egy kis figyelmesség...

Egy fiatalember ajándékot szeretett volna vásárolni kedvese születésnapjára, s mivel még csak rövid ideje jártak együtt, hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy egy pár kesztyű lenne a legmegfelelőbb: romantikus, de nem túl személyes.
Kedvese húga elkísérte őt az áruházba, és segített kiválasztani a kesztyűt. A húg bugyit vett magának. Csakhogy az eladó összekeverte a ruhadarabokat, a húgé lett a kesztyű, a kedvesé pedig a bugyi.
A fiatalember ellenőrzés nélkül lezárta a csomagot és elküldte a kedvesének az alábbi kísérőlevéllel:

"Azért választottam ezt, mert úgy vettem észre, hogy nem szoktál ilyet viselni mikor esténként találkozunk. Ha a húgod nem lett volna velem a hosszú gombosat választottam volna, de ő is rövidet visel, amit könnyebb levenni. Ez az árnyalat nagyon kényes, de az eladó hölgy megmutatta a sajátját, amit az elmúlt három hétben viselt és alig volt koszos. Felpróbáltattam vele a tiédet és igazán jól nézett ki benne... Bár csak ott lehetnék veled, hogy én adjam rád elsőnek, mert nem kétséges, hogy más kezek is érinteni fogják, mielőtt még találkozhatnánk. Amikor leveszed, ne felejts el kissé belefújni, mert a viseléstől természetszerűleg kissé nedves lesz. Gondolj csak arra, hogy hányszor fogom megcsókolni az elkövetkezendő években. Remélem pénteken is rajtad lesz! Szeretlek!

Ui.: A legutolsó divat szerint kicsit vissza kell hajtani, hogy kilátsszon egy kis szőr."

És íme a játékok:
  • Földönkívüliek
  • Ilyen vagyok?
  • Gyurmaebéd
  • Egérkék
  • Légzőgyakorlat
  • Egérrágta szöveg
  • Mondd másképpen!


Földönkívüliek
Képzeljétek el, hogy egy órával ezelőtt egy hatalmas űrhajó érkezett a Földre. Pont a városunk mellett szállt le, és egy kis zöld földönkívüli lépett ki belőle. Nagyon gyorsan elsajátította a nyelvünket, ezért képes velünk beszélgetni és nagyon sok kérdést akar feltenni. Az ő bolygója teljesen más, mint a miénk, ezért mindent meg akar ismerni és érteni, amivel itt találkozik. Néhány kérdést fog feltenni(mi leszünk a földönkívüli), válaszolunk a kérdéseire(ezt teszi csemeténk), de ne feledjük, ő egy másik világból érkezett és mindent világosan és pontosan kell neki elmagyarázni.
A játéknak köszönhetően a gyerek megtanulja pontosan és lényegre törően megmagyarázni és meghatározni a jelenségek lényegét, meghatározni és megnevezni a tárgyakat.
Egy gondolatmenet, pl.:

- Mielőtt hozzátok érkeztem, jártam egy helyen, ahová az volt kiírva, hogy Budaörs.
- Mi az, hogy Budaörs?
- Egy város.
- Mi az, hogy város?
- A város olyan hely, ahol sok ember él.
- Mi az, hogy sok ember él?
- Mi kis emberek vagyunk. A szüleink nagy emberek, felnőttek. Az emberek házakban laknak. A házak négy falból és tetőből állnak és megvédik az embereket a külső veszélyektől. Ha néhány ház áll egymás mellett, akkor azt falunak hívjuk. Amennyiben nagyon sok ház van egymáshoz közel, akkor beszélünk városról. Annak a városnak Budaörs volt a neve. Mindegyik városnak más-más neve van, hogy meg lehessen őket különböztetni……

Ilyen vagyok?
A játék kisebb és nagyobb társaságban is izgalmas. Egy valakit kiküldünk a szobából. Mi, bent maradottak kiválasztunk egy emberkét a társaságból, és közösen összegyűjtjük arcának jellemző vonásait. A kiküldött kitalálónak azt kell megmondania, kiről beszélnek a többiek. Fontos, hogy ne a legismertebb vonásokkal kezdjük a bemutatást, ne legyen könnyű a játék!

Gyurmaebéd
A gyurma zseniális, nincs olyan csemete, akit ne késztetne alkotásra. Ma már fantasztikus minőségben és színválasztékban juthatunk hozzá. Amíg mi a konyhában sertepertélünk, csemeténk is alkothat. De ha épp nem kell főznünk, együtt is elkészíthetjük az aznapi "ebédet".
Engedjük szabadjára fantáziánkat, a gyerekeket valószínűleg nem kell biztatni. Fotózzuk le a kész mesterműveket, jó lesz a nyári albumba! Kellemes sütés-főzést!

Egérkék
Nekünk egérkés változatban van, de bármilyen formában jó a klasszikus „SZOLITER” játék. Egymást átugrálva fogynak a kis figurák, cél az, minél kevesebb maradjon a pályán.


Légzőgyakorlat
Nagy kedvenc a gyerekek körében, bárhol, bármikor játszható, csak legyen egy-két érdekes darab a tarsolyunkban. Igazi kihívás, ha elsőre nem sikerül, második-harmadik próbálkozásra biztos sikerélményünk lesz. Bátrabbak oda-vissza is megpróbálhatják.

Hétfő a hét első napja,
Kedd a hét második napja,
Szerda a hét harmadik napja,
Csütörtök a hét negyedik napja,
Péntek a hét ötödik napja,
Szombat a hét hatodik napja,
Vasárnap a hét hetedik napja.

Egérrágta szöveg
Nyomtass ki bármilyen szöveget csemetédnek! Lehet ez egy kedvenc meséje, egy vicces történet, bármi. A kinyomtatott szövegben hibajavítóval helyenként tüntess el részeket, ne sokat, egy-két betűt, szótöredéket. Hogy mennyire sűrűn teszed, rád van bízva, attól függően, csemetéd mennyire jó olvasó, és persze mennyi türelmed van a játékhoz. A feladat egyértelmű: csemetédnek úgy kell végigolvasnia a szöveget, hogy menet közben ki kell találnia a hiányzó részeket is.


Mondd másképpen!
A játék célja a csemeték szókincsének bővítése. A megadott szavakat kell összekötni a rokonértelmű vagy egymásnak tartalmilag megfelelő kifejezésekkel.

bot                                had
pincér                          kunyhó
sereg                            kozmosz
ösvény                          felvonó
panoráma                    rengeteg
erdő                             kilátás
űr                                 mozdonyvezető
lift                                ladik
autó                             csapás
serdülő                        gépkocsi
viskó                            husáng
csónak                         kamasz
masiniszta                    felszolgáló




Figyelemmel teli szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése