2016. július 4., hétfő

A kecskék, a lángos és a Quimby


Kisebb lányom megérkezett a vidéki nyaralásból,
nagy fiam tanyasi burgonyás lángost sütött Győrben,
mi pedig nagylányommal és barátnőjével elmentünk Vácra, Quimby koncertre.
Három egészen más élmény, három egészen más élménybeszámoló, három egészen más emlék.
Egyben mégis közösek, hatottak ránk, alakítottak bennünket, formálták személyiségünket, jellemünket.
Nekem ma nincs más dolgom, mint a három eseményhez kapcsolódóan ajánlani nektek megint valamit, ami által ti is gazdagodhattok.

Két kicsi kecske baktat a hegyre...


A héten már írtam a vidéki élet szépségeiről, értékeiről, rejtelmeiről, ma olyan játékokat hoztam, ami talán az én generációmnak még ismerősen cseng, amiket mi még táborokban, kisdobos-és úttörő csapatversenyeken keményen űztünk, amik úgy gondolom, örök érvényűek, és amiket a mi csemetéiknek sem szabad kihagyni. Csábítsatok barátokat, szervezzetek bandázásokat, érezzétek jól magatokat!
  • Krumplisjáték
Ha sikerül két csapatot alakítani, a csapat minden tagjának 10-10 métert kell megtenni úgy, hogy kinyújtott karral egy fakanálon krumplit visz, ami nem eshet le a fakanálról. Igyekezzünk egyenletes terepet választani, csemeténknek ne kelljen még a lábuk alá is figyelni, koncentrálni tudjanak a fakanálra és a krumplira.

  • Kakasviadal
Egy kb.3 méter átmérőjű körben kell két "kiskakasnak" küzdenie, hátratett kézzel, féllábon ugrálva. A cél a másikat kilökni a körből. A győztes újabb ellenfelet szólíthat. Játszhatunk körmérkőzést is. Döntetlen a játék, ha 1 perc alatt nem sikerül egymást kilökni, ekkor mindkét játékos 1-1 pontot kap. Az eredményeket összesítjük, a legtöbb pont győz. Fejjel támadni, durváskodni nem szabad.

  • Rizsszurkáló
Igazi türelemjáték. Adjunk minden csemetének egy kis marék főtt rizst és egy gombostűt! Egy perc alatt kell minél több rizsszemet felszúrni és tenyerünkbe begyűjteni. A jutalmazás rátok van bízva.
mellesleg a kézizmokat, a finommotorikus készségeket és az önuralmat kiválóan csiszolgatja.

  • Zsákbanfutás
Ez klasszikusan nagyszülőnél, de inkább a dédinél kivitelezhető játék, ahol még fellelhetünk igazi zsákot. Beleállunk, nyakig felhúzzuk, és egy kijelölt helyről indulva, valamit megkerülve visszaugrálunk a kiindulási helyre. Kiugrunk belőle, átadjuk a következő versenyzőnek, és az idő az úr, ez alapján hirdetünk győztest.

Lángosképű állat a babám...

Volt már szó a kreatív ételekről, italokról, a nyár ilyen szempontból kimeríthetetlen. Alkossunk együtt, engedjük csemeténket egyedül is kibontakozni, vagy had készítsenek meglepit a barátokkal!
Íme 3 ötlet:

  • Dinnyemalac
http://www.gasztroblogok.hu/35-kreat%C3%ADv-%C3%B6tlet-dinnye-
t%C3%A1lal%C3%A1s%C3%A1ra-gasztro-1015826.html

  • Halszendvics
http://arykana.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1147873

  • És egy különleges lángos
http://aprosef.hu/burgonyas_langosLámpát, ha gyújtok...

A Quimby zseniális, legalábbis mi nagyon szeretjük.
A következő játékot alkalmazhatjátok bármilyen zenére, amit szerettek.
Válasszatok ki egy zeneszámot, lehetőleg magyar szöveggel!

1. feladat: Hallgassátok meg együtt!
2. feladat: Rajzoljatok valamit, ami azonnal eszetekbe jut a dalról! 1 perc alatt, nem kell művészit alkotni.
3. feladat: Írjatok le 5 dolgot, ami azonnal eszetekbe jut a dalról!
4. feladat: Az 5 dologra kanyarintsatok egy kis történetet!
5. feladat: Képzeljétek el, hogy zeneszerzők vagytok! Miről írnátok dalt? Esetleg már jönnek is a dallamok? Rendezzetek házi koncertet, ha vannak hangszereitek, vonjátok be őket a buliba!Jó levegővel, finom falatokkal és remek dallamokkal teli szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése