2016. április 22., péntek

Kreatív kíváncsiság


Április elején ünnepeltük nagyobb lányom 18. szülinapját. Jó érzés volt hallani még hónapokkal ezelőtt, szeretne valami kreatívat kapni, annak igazán örülne. Boldog voltam, mert mindig is szerettük az effajta kihívásokat, beindult hát a gépezet.
Egy olyan emlékkönyv lett a végeredmény, ami kicsit srcapbook-szerűen sokféle kreatív kiegészítővel magába zárta a család, a rokonság, a barátok emlékmorzsáit, jókívánságait. Hab volt a tortán, hogy sikerült rávennem olyan különleges embereket is a bejegyzésre, mint a lányom kedvenc tanárai, kedvenc énekese, kedvenc színésze. Jókat nevetve, félig könnyes szemmel néztük a nagy napon a hatást.
S láttuk ismét, a kreatív képzeletnek nincsenek határai, egy ilyen ajándék pénzzel nem fogható.


Buzdítok hát mindenkit, ezt a zseniális képességünket (ami mindenkiben ott rejlik) ne hagyjuk ellustulni! Ha kézügyességünk nem is a legjobb, ezer más lehetőségünk van.

Tudtad, hogy jelenleg, eme szépséges napsütötte tavaszi napon Szingapúrban élnek a világ legokosabb középiskolásai? Tudod, mi a titkuk?
Nem a lexikális tudásra fektetik a hangsúlyt, hiszen arra ott a Google, hanem a kreativitásra, az önálló gondolkodásra.

A tudás kreatív felhasználása, a rugalmasság náluk a lényeg.

Íme néhány játék, ami csemetéinknél garantáltan bevethető, de nekünk is kihívás lehet!


  • Mi lenne, ha...
Ebben a divergens(nem szokványos, eredeti) gondolkodást fejlesztő játékban körülírunk egy szokatlan állapotot, a gyermek feladata pedig minél több és szerteágazóbb következményét kitalálni ennek az állapotnak.

Néhány lehetséges kérdés:
Mi lenne, ha az embereknek nem kellene enniük?
Mi lenne, ha minden ember pösze lenne?
Mi lenne , ha nem lennének színek?


Néhány lehetséges válasz az első kérdésre:
Nem lennének élelmiszerboltok, éttermek, bárok…
Nem lenne vacsora Szenteste
Nem lennének étvágytalanok
Nem lennének ínyencfalatok
Nem lenne mezőgazdaság
Nem lennének szakácskönyvek
Etiópiában nem lenne éhínség



  • Tervezd át!
A kreatív gondolkodás egyik fokmérője az, hogy egy adott helyzetben ki, mennyire tud eredeti, szokatlan megoldással előrukkolni. Ez a játék éppen ezt a készséget edzi azáltal, hogy a gyereknek egy közönséges hétköznapi tárgyból kell valami érdekeset létrehoznia.

Rajzoljunk egy papírlapra egy csészét, esernyőt, pólót!
Csemeténk dolga nem más, mint kiegészíteni ezeket a rajzokat oly módon, hogy a tárgyak ne az eredeti funkciójukat lássák el. Szenzációs megoldások szoktak születni, amire csak a gyermeki fantázia képes!

  • Káposztafejrajz
A teremtő, kreatív gondolkodás egyik kulcsfontosságú fázisa az ötlet kidolgozása, a lépésről lépésre való kimunkálás. Az a képesség, hogy egy apró részletből kiindulva különféle, akár szokatlan úton is haladni tudunk.
Ez egy olyan játék, amelyben a gyermek egy jelből, egy apró rajzból kiindulva tetszés szerint felépít valamit a megadott motívum köré, ahogy a káposzta levelei nőnek egymásra.
A kiinduló motívum természetesen szabadon megválasztott, s hogy mennyi időt szántok rá, rajtatok múlik.
Cserélhettek menet közben, egy kis motívumot csemetéd tesz a rajzhoz, egyet te.

Kreatív élményekkel teli szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése