2014. május 8., csütörtök

Hogyan leszünk érettek?




Blogom témáját, célját tekintve még messze van az érettségi, mégis engedjetek meg nekem egy kis kitérőt.
     Legnagyobb gyermekem éppen most sodródik az írásbeli érettségi áradatával, a legkisebb most fejezi be a 4. osztályt, a középső pedig a két állomás közt a gimnázium első évét tapossa.
     Előttem bontakozik ki tehát az út, honnan hová is érkezünk.
Nagyszerű érzés nekem is, de szerintem csemetéimnek is, hogy bepillanthatnak egymás életébe, láthatják, mi vár rájuk, és honnan is indultak.Látják, érzik, átérzik a nehézségeket, izgalmakat, sikereket, kalandokat.
     Mint édesanyjuk, bizton állíthatom, a legfontosabb az úton, hogy érzelmileg igényessé váljanak,s ebben kedvenc szakértőm, Vekerdy Tamás is támogatna. Ha érzelmileg minden támogatást megkapnak, ha mi szülők minden körülmények között ezt tartjuk legfontosabb feladatunknak, nem érheti őket baj.
Annyi rengeteg mindennek kell megfelelniük, legyen biztos pont mindennapi életükben, hogy ránk számíthatnak.
      Mint képességszövő pedagógus vallom, hogy mindezek mellett a tanulási képességek időben elkezdett megerősítése, a figyelem, a logika, a nyelv, a memória, a kreativitás JÁTÉKOS fejlesztése meghatározó.
      S ha már az érettségitől indultunk, a tárgyi tudást feltételező feladatok mellett egyre több a kompetencia alapú, arra kíváncsiak a feladványok szerkesztői, mennyire tudjuk képességeinket, készségeinket előcsalogatni a legteljesebb megoldás érdekében. Összehasonlítunk, táblázatot elemzünk, véleményt formálunk, matematikai vagy nyelvi turpisságokat ismerünk fel és oldunk meg.
A lexikális tudás mellett egyre inkább fontos lesz a készségszintű tudás, a képességek minél teljesebb felhasználását feltételező tanulás.
       Segítsünk hát csemetéinknek, s túl az érzelmi támogatáson mutassunk meg nekik egy-két célirányos játékos feladatot, melyekkel mi is hatékonyan hozzájárulunk sikeres előmenetelükhöz!
       Erősítsük őket testben-lélekben, érzelmileg-képességileg egyaránt! 
Következő bejegyzésemben egy hétre való anyagot kínálok csemetéiket minden téren támogatni akaró szülőtársaimnak, pedagógus kollégáimnak egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése