2014. január 17., péntek

Játék mindenek előtt!


Egyre több barátomtól, szülőtől, ismerőstől hallom: – Tök jó játékot kaptunk, vettünk, találtunk.
Egész este azzal játszottunk. Ismered? – és máris belemerülünk a vég nélküli folyamba. Rengeteg remek játék van már manapság, órákig lehetne róla beszélgetni, és még akkor le sem ültünk játszani.
Játszani jó, sőt remek dolog.
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én alig várom, hogy az éppen legújabb kedvencet kipróbáljuk.
Legnagyobb csemeténk születése óta (ami már 18 évvel ezelőtt volt) nálunk családi hagyomány lett, hogy minden Karácsonykor bekerül a fa alá egy új társasjáték, munkámból adódóan pedig negyedévente beszerzek egy újdonsült darabot. Ezen felül jönnek a szülinapi-névnapi ajándékok, meg persze a "nem tudtam otthagyni" típusúak. Így már egészen szép kis készletre tettünk szert, de gondolom és remélem, ez másoknál is így van.
Mikor elkezdtem képességszövéssel foglalkozni, nekiültem és az összes otthonunkban fellelhető játékot csoportosítani kezdtem.
Figyelem - Logika - Nyelv - Memória - Kreativitás
Ez az öt terület vezérelt, ez alapján próbáltam a játékokat szétválogatni, és a mai napig ez alapján vesszük elő őket, attól függően, éppen milyen nap van, melyik képességünket akarjuk csiszolni.
Persze a mai játékok nagy hányada már nem csak egyfajta képességet edz, remekül össze vannak rakva, egyszerre fejlesztik a figyelmet, logikát, kreativitást, s persze a fejleszthető képességek ezer kombinációja létezik egy-egy játékban.
Örömmel mondhatom el, hogy egyre több szülő, barát kéri a tanácsomat abban, milyen játékot vegyen csemetéjének. Persze nehéz dolog ez, de ha ismerjük a gyermeket, és a szülőnek is van valamiféle elképzelése, izgalmas a feladat.
Ha van kedvetek velem együtt elmerülni a jobbnál jobb játékok özönében, ha szeretnétek, hogy a játék célzottan "hasznos" legyen, tartsatok velem!
Túl a gondosan összeválogatott fejlesztő feladatokon, amik persze kellőképpen játékosak, a diaképes játékokon, amit nagyon élveznek a gyerekek, a társasjátékok, kártyajátékok és a rohamosan fejlődő logikai játékok birodalmában is igyekszem tartani a tempót.
Persze minden játékot én sem ismerhetek, beszerezni sem tudom az összeset, ezért örülök nagyon, mikor nekem is újdonságot mutatnak.
Sok játszani szerető szülő, gyermek össze tudja ám dugni a fejét, és megosztják egymással, "amijük van".
Mi már kis közösségünkben bevezettük a csereberét, hiszen nem kell mindent azonnal megvenni, kipróbáljuk, és eldöntjük, kedvenc lesz-e belőle, vagy sem.

Következő alkalommal számítok a figyelmetekre, ebben a világban kalandozunk egy kicsit.

Addig is játékkal teli, és a játék által által okozott örömteli napot kívánok mindenkinek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése