2014. január 6., hétfő

Ébresztő!


Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én délután 2 és 3 óra között úgy elálmosodok, hogy alig bírok lelket verni magamba. Pedig nem tehetem meg, hogy ilyenkor elnyújtózzak,mert munka van. Itt vannak a csemeték, dolgoznunk kell. Hősiesen megküzdünk a házi feladatokkal, és már a gondolattól kezdünk élénkülni, hogy mindjárt jön a játék. Mihelyst elkezdünk játszani, az álmosság egyszeriben eltűnik.Egyre lelkesebb és izgatottabb leszek én is a gyerekekkel együtt.
Ez az, ami engem kilendít a kora délutáni kómából.
Felér egy jó erős kávéval. Mire túl vagyunk egy partin, nyoma sincs a fáradtságnak.
Ti hogy vagytok ezzel? Érzitek ti is, hogy csak egy szunyókálás lehet a megoldás?
Próbáljátok ki a pihenés eme aktív formáját, ami a pihenésen túl igen hasznos, fejlesztő elfoglaltság lehet.
De mit játszunk?
Mára kreatív játékokat hoztam, jó szórakozást!

  1.  Most kezdjük a  játékpiacon fellelhető kincsek egyikével. Mindannyiunk aktuális kedvence a Dixit.Zseniális játék gyereknek- felnőttnek egyaránt. Képzettársításon alapszik, igazán szabadjára engedi a fantáziát. Ugyanakkor nehéz is, mert a túl egyszerű és a túl bonyolult feladvány is megnehezítheti a dolgunkat.( a játékszabályt lásd a játékban)
  2. Kreatívnak lenni bármikor, bármilyen helyzetben megengedett, kiváló táptalaja lehet kreativitásunknak a magyar nyelv is. Egyik nagy kedvencünk a Gúzsbakötött felelet. A játék lényege, hogy felteszünk egy kérdést, amire válaszolni kell a következő szabályok alapján: - A válasz ugyanolyan betűvel kezdődjön, mint a kérdés. - A válasz ugyanannyi szóból álljon, mint a kérdés. - A válasz nem tartalmazhat egy olyan szót sem, ami a kérdésben elhangzott. Remekül szórakozhatunk!
  3. A mai harmadik választottam sokak számára ismerős lehet, de megunhatatlan. A legjobb, ha időre, pontokért versenyszerűen játszuk. Minden játékban résztvevő rajzol a papírkájára 10 kört, négyzetet, háromszöget, rombuszt...( egyszerre csak egyfélét). Kreativitásunkat és fantáziánkat szabadjára engedve kiegészítjük az alapformákat, például a körből órát, labdát, pizzát, mókás fejet rajzolunk. Minél több az egyforma forma, annál nehezebb a dolgunk. Ne gondoljuk ám, hogy a gyerekeknek csak a kommersz, mindenki számára felismerhető dolgok jutnak eszükbe, hihetetlen, miket tudnak alkotni!
Nehéz dolog ma kreatívnak lenni. Egyrészt elvárják tőlünk, hiszen egy kreatív ember érdekesebb, hatékonyabb munkaerő, másrészt hatért is szabnak kreativitásunknak, nem lehet mindig minden úgy, ahogy azt mi elképzeltük. Azért úgy gondolom edzésben tartani a gyermeki kreativitást mindenek felett álló feladat, már csak azért is, mert közben rengeteget tanulhatunk tőlük.
Mindhárom gyermekem részese lehetett a drámaoktatásnak első osztálytól kezdve. Remek találmány. Túl azon, hogy nem igazán tanóra-szerű, igazi élményt nyújt a gyerekeknek. Játék közben erősödik önbizalmuk, fejlődnek társas kapcsolataik, s persze bontakozik ki egyre jobban kreativitásuk. Persze mondjuk, minden órán kreatívnak kell lennünk, de ha van erre egy külön óra, így még jobb.

Hétfőtől péntekig bezárult egy hét, érintettük az öt nagy képességterületet, belekóstoltunk a játékokba, de itt korántsem ért véget a dolgunk. Játék van rengeteg, játszani szerető gyermek és felnőtt is van elég, én továbbra is segítek abban, hogy a játék élvezetes és hasznos legyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése